Rambutan- owoc z kolcami.

Jeszcze przed laty znane nam były tylko jabłka i gruszki. Pomarańcze były sprowadzane zza granicy na święta, a i tak nie każdy miał do niech dostęp. Z biegiem czasu pomarańcze i mandarynki stały się nam coraz bardziej dostępne. A na półkach sklepowych pojawiały się coraz to nowsze owoce. Obecnie wiele z nich jest nam nie tyle znane ze sklepów co z internetowych rankingów najdziwniejszych owoców świata. Często tez popadamy w wątpliwość czy to rzeczywiście jest owoc Nabieramy pewności dopiero wtedy, gdy owoc pojawi się na jeden ze sklepowych lad.

RAMBUTAN

Jednym z owoców rzadko spotykanych w sklepach jest Rambutan inaczej tez zwana jagodziną rambutan. W Chinach nazywany jest „niechlujnym włosem” co wynika z tłumaczenia wietnamskiego słowa chom. Owoc ten rośnie w Indiach, Malezji, Filipinach oraz Tajlandii. Jego kolor jest różowo czerwony z niekującym włosiem koloru seledynowego lub żółtego. Po przekrojeniu ma biało-przezroczysty miąższ, który nadaje się do jedzenia. Jest doskonałym źródłem witaminy C oraz witaminy B12.

sxc.hu

sxc.hu

ZASTOSOWANIE

Te chińską jagodę można jeść zarówno jako surowy owoc, ale także zrobić z niej marmoladę oraz wina musujące. Surowe owoce spożywa się w celu zatrzymania biegunki oraz czerwonki. Liście z drzewa japońskiej jagody służą do robienia okładów na ból głowy oraz w celu zmniejszenia gorączki. Chyba jak każdy owoce, należy go przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez maksymalnie 2 dni.

DOJRZAŁOŚĆ I UPRAWA

Najlepszym okresem do sadzenia nasion są pory deszczowe. Najlepiej, gdy młode drzewo rambutanu jest chronione przez większe drzewo np. liście palmowe lub osłaniają go liście paproci. W zależności od kraju daje on o różnej porze roku owoce. Na Malajach owocuje on w czerwcu i grudniu. Na Filipinach kwitnienie występuje od marca do mają, natomiast owoce pojawiają się dopiero w lipcu lub październiku. Jeśli chcemy wybrać świeży i dojrzały owoc powinniśmy zwrócić uwagę na skórkę. Nie powinny pojawiać się tam zielony plamki. Natomiast kolce powinny być miękkie i mięsiste.