Przepis specjalnie dla zakochanych

Jeśli nie masz pomysłu na romantyczną kolacje proponuję niezawodny sposób na zadowolenie swojego partnera czy partnerki – zrobienie czegoś własnoręcznie. Romantyczna kolacja to zawsze dobry pomysł, a taka przygotowana własnoręcznie na pewno nie przejdzie bez echa.

Przepis na jogurtową panna cotta będzie tym bardziej romantyczny, jeśli znajdziemy foremki o kształcie serca. Potrzebować będziemy

  • Jednej galaretki o dowolnym smaku
  • 250 ml śmietanki kremowej 36% (zimnej) + 2 łyżki do namoczenia żelatyny
  • 1 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 – 2 łyżki białego rumu (opcjonalnie)
  • 1 szklanki jogurtu naturalnego

W pierwszej kolejności przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu galaretkę o wybranym przez nas smaku. Pamiętać musimy, że przy nowoczesne projekty domu mamy do czynienia z kuchenkami elektrycznymi, które wymagają mniej subtelnej regulacji. Galaretkę studzimy wlewamy do foremek i odstawiamy do stężenia.

Żelatynę wsypujemy do miseczki, dodajemy dwie łyżki śmietany, mieszamy i odstawiamy na 10 min. W między czasie do rondelka wlewamy połowę śmietanki i podgrzewamy z cukrem do rozpuszczenia. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz rum. Doprowadzamy do wrzenia odstawiamy i dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy aż cała się rozpuści a druga połowę śmietanki ubijamy na pianę.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

serce (sxc.hu)

Do śmietanki z wanilią dodajemy jogurt i mieszamy a na koniec łączymy z ubita śmietaną. Krem wyłożyć na ostudzoną galaretkę i wstawić do lodówki do stężenia. Deser powinien być gotowy po 3 godzinach.

Dla ułatwienia wyłożenia deser musimy wyłożyć z lodówki chwilę przez podaniem z lodówki. Można też foremki na chwilkę zanurzyć w gorącej wodzie i nożykiem oddzielić deser od ścianek foremki.