Ślimaki z camembertem

Ciasto francuskie jest wykorzystywane w naszej kuchni coraz częściej. Nie ma się czemu dziwić, jest bardzo efektowne, smaczne i można je wykorzystać do zrobienia zarówno słodkich, jak i słonych przekąsek.

Przygotowanie ciasta francuskiego samodzielnie jest niebywale pracochłonne i ciężkie jak forex, na szczęście można je teraz kupić gotowe w prawie każdym sklepie czy supermarkecie. Dzięki temu oszczędzamy czas i cieszymy się wybornym smakiem .

Ciekawą propozycją na bazie ciasta francuskiego, a także niezwykle aromatycznego sera camembert jest przepis na ślimaczki z szynką i pieczarkami.

szynka(sxc.hu)

szynka(sxc.hu)

Do ich przygotowania potrzebujemy:

1 opakowanie ciasta francuskiego, 1/2 szklanki sosu czosnkowego, 20 dag pieczarek, 1 łyżka masła, 2 łyżki mleka, 10 dag szynki serrano, 1 krążek sera camembert, zioła prowansalskie do smaku, sól do smaku, pieprz czarny do smaku.

Przygotowanie jest dość proste. Rozwinięte ciasto francuskie nakłuwamy widelcem, dzięki czemu będzie bardziej puszyste. Następnie smarujemy je sosem czosnkowym.

Teraz przygotowujemy farsz z pieczarek. Myjemy je i obieramy, kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na maśle razem z mlekiem. Przyprawiamy sola oraz pieprzem i dusimy do całkowitego odparowania soku.

Na cieście rozkładamy plastry szynki, farsz pieczarkowy oraz ser camembert pokrojony w cienkie plastry.

Ciasto zawijamy w dość ciasny rulon, kroimy w plastry 2-3 cm i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 195 stopni przez około 20 minut (aż lekko się zarumienią).

Smacznego!