Nowoczesne metody gotowania

Sposobów na obróbkę żywności jest naprawdę całkiem sporo. Większość osób stosuje jednak bardzo skromną ich liczbę, ograniczając się do smażenia, pieczenia i gotowania. Nie jest to w żadnym razie błąd. Jeżeli lubimy smak takich potraw i dobrze wychodzi nam przyrządzanie takich posiłków to warto jest zdecydować się właśnie na takie rozwiązanie. Nie musimy szukać innowacji jeżeli nie zajmujemy się tym profesjonalne. Jeżeli jednak jesteśmy zawodowym kucharzem to powinniśmy testować zupełnie nowe możliwości i poznawać nowe smaki. Ograniczanie się na znane metody może sprawić, że szybko konkurencja stanie się od nas lepsza. Ostatnio popularna stała się metoda pozwalająca na gotowanie w niskiej temperaturze. Wszystko dzięki wcześniejszemu zapakowaniu próżniowymi potrawy. Taka kompresja pozwala też na znacznie lepsze połączenie się smaków i zrobienie tego szybkiej.

Kuchnia (sxc.hu)

Kuchnia (sxc.hu)

Nowoczesne metody obróbki

Takie metody przydają się szczególnie w nowoczesnych restauracjach, gdzie na każdym kroku stara się zaskoczyć gościa. Do przygotowywania potraw wykorzystuje się suchy lód lub też ciekły azot. Pozwalają one na szybkie obniżenie temperatury potraw, co pozwala na przykład na zrobienie lodów. Jest to ciekawe rozwiązanie, które jest w stanie wprowadzić powiew świeżości do tradycyjnych potraw. Bardzo często stosuje się też dekonstrukcję. To nic innego jak rozłożenie potrawy na czynniki pierwsze i zaprezentowanie jej przy użyciu tych samych elementów, ale we własnej interpretacji. Często jest to zupełnie inna potrawa niż pierwotna.