Jak wybrać dobry stół?

Przestrzeń do popołudniowych spotkań z rodziną, miejsce spożywania codziennych posiłków, centrum każdego domu i mieszkania – kuchnia. To właśnie dlatego tak ważny jest wybór odpowiedniego stołu, przy którym będziemy mogli nie tylko dobrze spędzić czas, ale i naszykować poczęstunek dla gości.

Duży czy mały?

Zastanawiając się nad zakupem stołu, przede wszystkim powinniśmy wziąć pod uwagę jego wielkość. Do małej kuchni lepiej wybrać nieduży stół, ale wystarczający zarówno dla domowników, jak i niezapowiedzianych gości. Przyjmuje się, że dla każdej osoby powinien przypadać prostokąt o wymiarach 40 na 60 centymetrów. Zwróćmy uwagę również na jego wysokość, która powinna oscylować wokół 75 centymetrów. Jednak przede wszystkim musi być dostosowana do wysokości krzeseł. Warto również zwrócić uwagę na materiał, z jakiego został wykonany. Nie bez znaczenia jest również producent, który jest pewnego rodzaju gwarancją jakości.

Kwadratowy czy okrągły?

Drugim istotnym czynnikiem, mającym wpływ na wybór stołu, jest jego kształt. Koło lub owal mają tę zaletę, że mają zaokrąglone rogi, co może okazać się bardzo istotne, jeśli mamy w domu małe dzieci. Często spotyka się również prostokątne i kwadratowe stoły. Wiele z nich posiada rozkładane blaty, co może znaleźć zastosowanie przy organizowaniu większych przyjęć w domowym zaciszu. Dla stworzenia kameralnej atmosfery przy stole, możemy go oddzielić od pozostałej części kuchni za pomocą niskiej ścianki. W ten sposób stół stanie się intymnym miejscem spotkań z rodziną i ze znajomymi.

Wpis powstał we współpracy z MebloSfera