Przyprawy stosowane na świecie

Przyprawy są najlepszym sposobem na to, aby nadać potrawą specyficznego smaku. W Polsce ie używa się ich zbyt wiele, ponieważ do tych standardowych możemy zaliczyć przede wszystkim sól, pieprz oraz niektóre zioła. Do nich zaliczyć można chociażby takie jak lubczyk, pietruszkę oraz inne. W innych kuchniach stosuje się ich zdecydowanie więcej niż w Polsce. Na przykład popularną przyprawą w południowej Europie jest organu lub bazylia. Co prawda są one dostępne w Polsce i często się je wykorzystuje, ale nie są one rodem z naszej tradycyjnej kuchni. W dzisiejszych czasach mamy możliwość używania ich wszystkich, co daje zdecydowanie większe możliwość na osiągnięcie konkretnego smaku lub też aromatu potrawy. Jest to dla nas rzeczą niezwykle ważną, na którą powinniśmy zwracać uwagę. Jeżeli nauczymy się łączyć ze sobą przyprawy to będziemy w stanie wykonać każdą potrawę – łącznie z tym egzotycznymi.

Cukier również używany jest jako przyprawa do wielu dań (sxc.hu)

Cukier również używany jest jako przyprawa do wielu dań (sxc.hu)

Azja – kraina przypraw

W Azji używa się największej ilości przypraw. Jest ich tak wiele, że niekiedy nie jesteśmy w stanie rozróżnić ich między sobą. Jedynie rodowici mieszkańcy takich krajów widza w nich różnice i nie są one stosowane zamiennie. Do takich typowych przypraw zaliczyć możemy kumin, carry, zielony pieprz, amarantus oraz inne. Kuchnia azjatycka w całości opiera się na wydobywaniu smaku za pomocą specjalistycznych przypraw. Bez niej niemożliwe jest stworzenie żadnej potrawy. U nas są one jedynie dodatkiem, ale u nich to podstawa każdego dania. W prosty sposób można zepsuć smak potrawy poprzez dodanie zbyt wielkiej ilości przyprawy.